Hof Borculo en omstreken

Schets van de ‘Landerijen bij ’t Harras’ [=stoeterij]. Van 1806 tot 1810 maakt het Hof te Borculo deel uit van het Kroondomein van koning Lodewijk Napoleon van Holland. Er wordt een stoeterij op het Hofterrein gevestigd. In dat kader is deze schets van het Hof en omgeving gemaakt. Het voormalige ‘Jagershuis’ werd op dat moment al al verbouwd tot paardenstal. Structuur en enkele namen zijn nog herkenbaar, w.o. het jachtgebied de Wildbaan (nog bebost), de Baote en het tolhek of Batenhek. (NA, Kroondomein, inv.nr. 125)

Schets van de landerijen van het Hof te Borculo, 1808-1810.

4 gedachten over “Hof Borculo en omstreken”

 1. Hartelijk dank voor deze reacties. Dit is beslist een aanvulling op de informatie die ik zelf heb weten te vergaren.

 2. Erg leuk dit kaartje. Nummer 17 betreft toch boerderij De Bate, huidig adres Batendijk 1? Dit is de boerderij waar mijn vader is opgegroeid. Ik heb wel wat informatie over De Bate, de eigenaren en de bewoners uit kadastergegevens, memories van successie en bevolkingsregister. Maar viel deze boerderij in de periode 1806-1810 onder het domein van deze stoeterij? En is deze boerderij, net als veel andere bezittingen van domeinen, na 1810 geveild? Is misschien nog meer informatie bekend over de periode voor 1832?

  1. Ongetwijfeld zal er meer informatie te vinden zijn (gemeentearchief Borculo en voorgangers, in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers). Voor zover ik nu kan zien viel de Bate niet onder de Stoeterij. Er is in 1809 wel discussie over wat er wel of niet onder valt. Het probleem met de Bataafs-Franse Tijd is vaak dat door de veelvuldige veranderingen van regimes en constituties dossiers onafgewerkt bleven.

  2. In het rapport van aankoop van de heerlijkheid Borculo uit 1777 komt de navolgende informatie voor:
   ‘§ 39. De catersteede Baterije ad num. 32dum. Dat de catersteede Baterije, pagter Arend Bater, nevens het weggeld, dat aldaar dog sonder octroy geheeven werd, zijnde eene stuyver voor ieder kar, en twee stuyvers voor ieder wagen, jaarlijks, boven de verpondinge die den pagter moet betalen, in pagt doet f 36-0-0. Dog werden hiervan geene pagtsconditien gevonden.’
   Een transcriptie van het volledige rapport is te vinden op de website.
   In een lijst van huizen/personen die verplicht waren de wacht te doen op Huis Borculo uit 1786, komt na Ameschot en vóór Fokkink voor ‘Batert’. Dat kan bijna geen ander erf zijn dan de Bate. Ik denk dat deze lijst ook wel ergens op de website te vinden is.
   In de rookhoederlijst uit 1804 wordt genoemd ‘E. Scholten op Bate’. De Baterije moest op Vastenavond 1 rookhoen leveren aan het Huis Borculo.
   In de burgerregistratie van de stad Borculo, alsmede in de kerkelijke administratie komt de familienaam Baten enkele keren voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *