Bronnen voor en artikelen over de geschiedenis van de voogdij Neede

Opmeting landerijen 1656 in NoordijkOp deze pagina worden bronnen, bronbewerkingen en artikelen geplaatst die betrekking hebben op de geschiedenis van de de voogdij Neede. Hier zijn o.a. de publicaties over Neede te vinden die voorheen op de pagina ‘Borculose sprokkels’ stonden.

Genealogie:
N.B. Heel veel meer genealogische bronnen zijn te vinden op genealogiedomein.nl en de website van de Historische Kring Neede.

  • Rob Stokkers, Het oudste doopboek van Neede 1616-1640 (2014) (pdf-bestand). Uitgebreide versie van diens gelijknamige artikel in Old Nee. Orgaan van de Historische Kring Neede, nr. 80 (2014), blz. 11-20.

Boerderijen

  • Geertjen Harperinck wordt door de heer van Bronckhorst, als leenheer, beleend met het erve en goed Hesselinck in de voogdij Neede, buurschap Noordijk, 1683. (transcriptie)
  • Gedrukte publicatie waarin de openbare verkoop op 5 juni 1741 te Neede wordt aangekondigd van het erve en goed Camman, de Tengnagels Hoender Esch, de Woerd, een huis in het Spelbroek, de Leurinksmate, alles gelegen in de voogdij Neede, en twee gestoelten en een grafkelder in de kerk van Neede.

Dorp Neede:

Kerkgeschiedenis:

  • Johan ter Leghe, pastoor van Neede, verkoopt aan de prior en het convent van Albergen, alle rechten en inkomsten die zijn kerk uit het goed Oding in de buurschap Elzen in het kerspel Rijssen gehad heeft, 2 mei 1477 (transcriptie).
  • De  kerkenrekeningen van Neede uit de jaren 1592-1601.

Landbouw en veeteelt:

  • De runderpest in de Heerlijkheid Borculo in de 18de eeuw. De toestand in Neede (artikel).