Overstroming van de Berkel in 1843/1844 en 2010

Op 28 augustus 2010 was er voor het eerst in lange tijd weer eens sprake van een overstroming van de Berkel als gevolg van hevige regenval (in Eibergen ca. 122 mm in xe9xe9n etmaal). In Mallem overstroomde de Molenmors en in Olden Eibergen het gebied tussen Borculoseweg en de Berkel. In beide gebieden zijn de dijken als gevolg van een herinrichtingsproject van het Waterschap enkele jaren geleden weggehaald. De gebieden hebben nu, behalve een natuurfunctie, ook een retentiefunctie gekregen voor de extra berging van water in tijden van overvloedige wateroverlast. Het kwam dus nu goed van pas kwam. In een mum van tijd zag je overal waterramptoeristen, waaronder de schrijver van dit blog, die zich wel realiseerde dat het er zo’n 170 jaar geleden wel anders aan toeging. Toen was er was nog geen waterschap en de Berkel ging nog steeds zijn eigen gang. De markenontginningen in Duitsland en, wat later, Nederland bespoedigden de waterafvoer en daarmee overstromingen in het lager gelegen gebied. De overstromingen in maart 1844 zijn door Willem Staring op een kaart ingetekend. Enkele maanden eerder was er ook al een grote Berkeloverstroming geweest, die door de toenmalige burgemeester van Borculo voor zijn gemeente “nauwkeurig” is beschreven. Kaart en verslag (beide pdf-formaat) zijn gepubliceerd op www.heerlijkheidborculo.nl, kies Berkel of Geschiedenis van de rivier de Berkel.