Einde van het papieren tijdperk

Tussen 1993 en 2007 heeft de Stichting Stad en Heerlijkheid Borculo (SSHB) 13 nummers van de Kleine Reeks uitgebracht. Aanvankelijke ondertitel: ‘Verhalen over de geschiedenis van Stad en Heerlijkheid Borculo’, later wat deftiger en ouderwetser: ‘Bijdragen tot de geschiedenis van Stad en Heerlijkheid Borculo’. Daarnaast zijn 7 bronnenpublicaties uitgegeven, waarvan 6 op papier. Nummer 7 werd alleen nog digitaal uitgebracht en meteen op de website geplaatst. Voor bronnenpublicaties was al wel langer duidelijk dat er geen papieren markt meer voor was, hooguit nog via ‘printing on demand’. Kleine bronnenpublicaties (‘Borculose sprokkels’) en historische publicaties worden al sinds 1999 op de website gepubliceerd. Als een van de eerste heemkundeclubs in de regio zag de SSHB het nut in van digitaal publiceren via een website en dat zonder abonnement en ongevraagde reclame. De vraag naar papieren publicaties is nagenoeg geheel ingezakt. De meeste gedrukte papieren publicaties zijn, m.u.v. de eerste jaargangen, inmiddels ook digitaal verkrijgbaar. De website voorziet duidelijk in de behoefte en de SSHB had zonder de website nooit het publiek kunnen bereiken dat zij nu heeft (momenteel tussen de 75 en 100 gebruikers per dag). Om het einde van het papieren tijdperk te markeren en als service aan de liefhebbers van de geschiedenis van Stad en Heerlijkheid Borculo is deel 1 van de Kleine Reeks uit 1993 op de www.heerlijkheidborculo.nl geplaatst. Onze donateurs worden in de komende zomer uitvoerig geïnformeerd over de koerswijziging, die overigens voor velen niet als een verrassing zal komen.